Sunday, August 22, 2010

Kesilapan Calon Penilaian Tahap Kecekapan Menjadi Tauladan

AMARAN! Di sini tiada soalan ramalan PTK DG54, DG52, DG48, DGA38, DGA34, dan AKS 26.
Buang masa aje membaca entri ini jika itu matlamat anda.

Seperti yang Bonda janjikan, kali ini Bonda akan berkongsi informasi tentang kesilapan-kesilapan yang pernah dilakukan oleh calon PTK. Kita ambil iktibar. Bonda tidak pernah jadi pemeriksa, cuma sekadar pernah jadi desk officer yang menguruskannya. Hasil daripada pemerhatian dan tumpang-tumpang dengar rungutan pemeriksa, dapatlah juga tau beberapa isu yang menjadi halangan buat calon.
Bonda beri ulasan ini berdasarkan jawapan calon yang mendapat Aras I dan Aras II (Tidak Melepasi Tahap Kecekapan).

Satu perkara lagi, Bonda hanya sentuh bagi kumpulan AKS 26, DGA34, DGA38, DG48, DG52 dan DG54 sahaja. Kenapa? Kerana penilaian mereka berbentuk esei. Calon boleh tulis apa saja yang dia tau. Ni berbeza dengan objektif, jawapan dah ada kat kertas soalan.

Hasrat Bonda, hasil daripada penulisan ini ...
  1. terdapat peningkatan dalam kualiti jawapan calon PTK KPM;
  2. tiada lagi calon PTK KPM yang mendapat Aras I dan Aras II.
Oleh kerana itulah, entri ini mungkin agak terperinci sikit ulasannya. Nak bagi faham dan jelas.

Isu 1: Tahap Kecekapan (TK)

Pada pandangan Bonda, masih terdapat calon PTK yang kurang faham maksud TK yang sepadan dengan dirinya dan apa perlunya dia faham.
Kompetensi adalah tingkahlaku yang dapat dipamerkan dan dapat membawa ke arah keberhasilan atau kejayaan sesuatu usaha. Kompetensi ini adalah gabungan ilmu + kemahiran + sikap atau nilai dalam kita melaksanakan tugas. Ini dapat digambarkan dengan jelas pada rajah di bawah.


Penilaian PTK dibuat berdasarkan TK seseorang pegawai mengikut gred dan jawatan.
  • TK 4 : Tahap Kecekapan Analisis - bagi gred AKS 26, DGA34, dan DG48.
  • TK 5 : Tahap Kecekapan Sintesis - bagi gred DG52
  • TK 6 : Tahap Kecekapan Penilaian - bagi gred DG54
  • TK 4A : Tahap Kecekapan Analisis-Sintesis (antara anlisis dan sintesis, tapi lebih kepada sintesis) - bagi gred DGA38.

Penjawat gred DGA38 adalah Guru Besar cemerlang. Jadi dia mesti lebih baik daripada Guru Besar gred DGA34.

Analisis, Sintesis dan Penilaian adalah tahap-tahap yang ada dalam Taxonomy Bloom. Anda bolehlah search google untuk dapatkan maksud yang terperinci.

Calon perlu tahu dan faham apa yang dimaksudkan dengan Analisis, Sintesis dan Penilaian. Jadikan ia sebagai panduan dalam menjawab dan mengolah jawapan PTK sama ada bagi Tugasan Individu atau Penilaian Pemahaman. Dengan kata mudah, jawapan calon TK 4, perlulah ada ciri-ciri atau unsur-unsur analisis.

Isu 2: Memahami Kehendak Soalan

Soalan PTK sangat ringkas tetapi padat. Kebiasaannya soalannya satu (1) ayat saja. Soalannya umum kerana ia ditujukan kepada calon yang bertugas dipelbagai organisasi atau institusi (dalam Kementerian Pelajaran lah). Jadi terpulang kepada calon itu sendiri menyesuaikan soalan dan jawapannya mengikut tempat dia bertugas dan tugasnya.

Perlu diingat dan ditegaskan, faham kehendak soalan. Soalan nak apa? Soalan suruh buat apa? Untuk apa?
Tenang dalam membaca soalan. Jangan gopoh atau seronok atau teruja (excited) apabila terlihat perkataan atau istilah yang keluar dalam soalan itu. Situasi ini mungkin berlaku semasa menjawab Penilaian Pemahaman kerana tertekan dengan masa yang ditetapkan.
Apabila jawapan dah terpesong daripada kehendak soalan, tak banyak yang pemeriksa boleh bantu. Semua jawapan yang diberi oleh calon adalah betul selagi ia menepati kehendak soalan. Oleh itu baca dengan teliti dan fahami betul-betul.

Isu 3: Kematangan Kupasan

Dalam PTK, calon perlu membuat penghujahan dan pembuktian bahawa dia melaksanakan tugas itu. Cerita-cerita teori, cerita-cerita apa KPM patut buat, tidak mendapat markah yang tinggi. Teori (ilmu) dikaitkan dengan pelaksanaan, itulah kehendak PTK.
Tidak memadai calon hanya bercerita apa yang dia tau saja. Dia perlu menjelaskan apa yang dia tahu dan lakukan. Guna 5Wives and 1Husband sebagai panduan (What, Who, Where, When, Why, How).
Bila dah berhujah panjang lebar, di hujung penghujahan perlulah juga menjawab persoalan "So What?" bagi setiap isi atau fakta yang dibincangkan.
Elok juga sekiranya calon dapat menyatakan apa penambahbaikannya atau pelan B nya atau apa tindakan seterusnya. Dengan kata mudah (asyik Mudah aje kata), sesuatu yang menunjukkan dia seorang yang proaktif, berpandangan jauh.

Satu perkara lagi yang Bonda ingin sentuh adalah soalan PTK. Ada kalanya soalan yang hampir sama bagi gred yang berlainan. Jawapan calon yang membezakannya. Calon mesti menyesuaikan jawapannya mengikut TK dirinya. Pastinya esei pelajar Tingkatan 3 tidak sama dengan esei pelajar Tingkatan 5 walaupun soalan mereka hampir sama. Renung-renungkanlah.


Isu 4: Persediaan

Di sini Bonda menyarankan agar calon baca dan fahami dasar-dasar KPM terutamanya yang terkini seperti Sekolah Berprestasi Tinggi, Memartabatkan Bahasa Malaysia dan Memperkukuhkan Bahasa Inggeris, sub-NKRA, Rancangan Malaysia Kesepuluh, 1Murid 1Sukan dan lain-lain lagi. Kaitkan dasar-dasar ini dengan peranan diri dan juga organisasi dalam menjayakan dasar-dasar itu.

Laman web BPPK iaitu http://apps.emoe.gov.my/bppk ada juga menyediakan nota berkaitan entri ini. Panduan menjawab ada diletakkan dalam kategori Taklimat PTK di bawah Informasi. Anda boleh gunakan sebagai panduan.

Pemeriksaan skrip jawapan PTK dibuat dengan menggunakan rubrik. Rubrik tu macam kerangka jawapan. Anda boleh layari laman web bppk, pergi ke Informasi dan klik pada rubrik. Di situ ada rubrik pemeriksaan yang anda bolehlah lihat-lihat.


Isu 5: Keaslian atau Ketulenan Hasil

Bonda juga ingin ingatkan calon PTK agar jujur pada diri. Elakkan sebarang unsur penipuan atau tidak jujur dalam menjawab soalan PTK.

Untuk makluman, pihak Bahagian Pembangunan dan Penilaian Kompetensi (BPPK) pernah ambil tindakan ke atas calon PTK yang didapati meniru atau plagiat. Walaupun skrip jawapan yang disemak banyak dan pemeriksa pun ramai, kuasa Allah menemukan BPPK kepada beberapa kes penipuan dalam PTK. Malu jugak apabila cikgu didapati meniru dalam peperiksaan.

Pesanan terakhir Bonda ......

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...