Tuesday, September 6, 2011

Shopping Time Di Kuala Lumpur


Pernah sampai kat sungai yang banyak duit kat Kuala Lumpur? Itulah Sungei Wang Plaza. Memang banyak duit, lubuk emas kerana kat situ banyak kedai kegemaran wanita. Pelanggannya ramai berbangsa Cina dan orang muda-muda sebabnya pakaian yang dijual adalah fesyen anak muda.

Dulu, akhir tahun 2010, Bonda kerap datang kemari, menemani anak-anak. Harga pakaiannya dalam bajet Bonda, cantik juga dan mudah di dapati di sini. Tapi lengguh lutut jugalah, masuk kedai keluar kedai, mencari yang sesuai, sepadan dan menarik.

Kat Sungei Wang Plaza ni boleh dapat sehelai blaus atau baju yang cantik dengan harga RM25. Jika datang shopping kat sini, tak perlu risau tentang tempat solat atau surau. Suraunya dah cantik, ada kat tingkat lima (5).

Lokasi

Ini peta lokasinya. Anda boleh juga dapatkan direction daripada pakcik Google Map.
Kebiasaannya Bonda ambil highway Kuala Lumpur - Seremban (menghala ke Kuala Lumpur) daripada rumah Bonda. Selepas bayar tol di Sungai Besi Tol, Bonda akan ambil SMART Tunnel. Ada tol lagi (RM2.00). SMART Tunnel akan mengakhiri laluannya pada dua (2) lokasi iaitu Jalan Sultan Ismail @ Bukit Bintang dan Jalan Tun Razak @ KLCC. Ambil lorong Jalan Sultan Ismail untuk pergi ke Sungei Wang Plaza. Keluar di penghujung SMART Tunnel, ada traffic light, sebelah kiri ke Times Square dan ke depan sikit, dah sampai ke kawasan Bukit Bintang dan Sungei Wang. Ini sebagai panduan ringkas bagi yang kali pertama nak pergi ke Sungei Wang Plaza daripada tol Sungai Besi.

Jika nak naik monorail pun boleh jugak. Stesyen monorail yang paling hampir adalah Bukit Bintang. Bonda belum pernah guna monorail untuk sampai ke sini, dapat informasi daripada pemerhatian aje. Jika anda guna LRT daripada Seri Petaling atau Ampang, anda perlu turun di stesyen Hang Tuah untuk tukar guna monorail. Itu ajelah yang Bonda tahu kerana itulah laluan Bonda.

Shopping Raya
Pengalaman shopping raya di Sungei Wang Plaza pada tahun ini, 2011 telah memberitahu Bonda sesuatu tentang tempat ini. Walaupun pelanggannya ramai yang bukan muslim, tempat ini sesak, nak masuk dan nak keluar pun sangkut dalam kesesakan trafic. Serik rasanya. Dua kali Bonda kena, kali pertama pada 21 Ramadan dan kali kedua pada 27 Ramadan.


21 Ramadan 1432H (21 Ogos 2011), Bonda pergi shopping raya bersama dengan anak bongsu, Insyirah di Sungei Wang Plaza. Kami bergerak lebih kurang pukul 11.00 pagi Ahad untuk elakkan kesesakan lalulintas dan mudah sikit dapat parking. Kenapa pilih Sungei Wang Plaza? Anak Bonda tu nak cari baju raya moden seperti blaus. Jadi kat Sungei Wang lah banyak pilihannya dan yang penting, dalam bajet Bonda.

Pengalaman yang tak dapat dilupakan adalah pergerakan kereta macam kura-kura daripada parking atas bumbung Sungei Wang Plaza ke bawah.yang mengambil masa 45 minit. Itupun Bonda keluar parking dalam pukul 3.30 petang. Bila sampai ke bawah, sesak lagi dan berebut-rebut lagi untuk sampai ke persimpangan Penjara Pudu atau Balai Polis Jalan Hang Tuah. Serik rasanya.

27 Ramadan 1432H (27 Ogos 2011), Bonda pergi sekali lagi ke Sungei Wang. Kali ni dengan anak ketiga, Ilya. Kami keluar rumah dalam pukul 2.00 petang pada hari Sabtu. Andaian, orang dah ramai balik kampung, jadi jalan kat Bukit Bintang tu tak sesaklah. Tekaan meleset. Hampir sejam sangkut (dah ada kat bawah Sungei Wang Plaza) sebelum dapat masuk parking. Akhirnya Bonda buat keputusan berpatah balik aje kerana pukul 3.00 lebih belum dapat parking kereta lagi, lepas tu pukul 4.30 petang mesti keluar dari parking pulak sebab nak pergi berbuka kat hotel.

Pengajaran yang Bonda dapat, jika nak shopping di Sungei Wang Plaza, hari terbaik adalah hari Ahad sebelum lunch time. Jika tak dapat penuhi, naiklah kenderaan awam.
So itulah pengalaman shopping raya Bonda. Jumpa lagi di lain entri.

6 comments:

  1. Saya, Times Square tu pun baru sekali pegi.. Haru tul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sujud syukur saya ucapkan kepada ALLAH SWT dan saya sekeluarga sangat berterima kasih banyak kepada KI WARA atas bantuannya saya bisa mendapatkan dana ghoib dan alhamdulillah BENAR2 berhasil karna sekarang ini kehidupan saya jauh lebih baik dari sebelumnya dan semua utang2 saya sudah pada lunas semua,,!!! jika anda mau bukti bukan rekayasa silahkan hubungi KI WARA 085242894584 ini lah kisah nyata dari saya…beliau juga memberikan pesugihan,jual tujul,uang ghaib,bulu perindu.ATAU BUKA BLOK KI WARA

      Delete
  2. Yan, jika dah sampai Times Square, boleh sampai kat Bukit Bintang, just cross the road aje.

    ReplyDelete
  3. І was more than happy tο uncoνer
    this page. I need to to thаnk you for уour tіmе just for this
    ωonԁerful read!! I defіnitеly
    loved eνery part of it аnd i also hаve уou boοk-mаrkеd to сhесk
    οut nеω stuff оn уour sitе.


    Alѕо viѕіt mу ωеb-sitе .
    .. instant online Payday loans
    my web page > Online Payday Loan

    ReplyDelete
  4. Good introԁuction, mаԁe me read
    it all. Mine alwaуs seеm tο waffle on, yours iѕ nicе and effеctіѵe.



    Feel fгee to visіt my webpаge - personal loans uk

    ReplyDelete
  5. mksdnya klu dah smpai times square tu sungei wang nye belah mana ye ? saya x tahu. saya pengguna public transport

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...