Saturday, December 17, 2011

Kertas Kerja Buat Dato' Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia

Salam buat rakan taulan dan anak-anak Bonda.
Pernah terima pengiktirafan daripada bos? 
Masih ingat lagi ke apakah pengiktirafan yang diberi? 
Apa kesannya ke atas diri anda? 
Pada pandangan Bonda, elok dicatat dan disimpan (sekiranya dapat dilakukan) pengiktirafan yang bos beri tu. Ini dapat memberi atau menaikkan semangat kerja yang ada kalanya menurun. Besar atau kecil pengiktirafan itu bukan persoalannya, yang pentingnya, pengiktirafan, walau dalam apa bentuk sekalipun tapi mestilah mengikut etika kerja dan peraturan agama.

Sehubungan itu, kali ini Bonda mahu merakamkan salah satu bentuk pengiktirafan yang Bonda terima daripada bos Bonda, Encik Khalid, Setiausaha Bahagian. Sebelum Bonda beritahu, Bonda nak ceritalah latar belakang kisahnya. Ini juga adalah catatan pengalaman buat cucu-cucu Bonda kerana pada ketika cucu-cucu Bonda dah pandai mendengar, Bonda pulak yang dah lupa ceritanya. So inilah ceritanya ...

Bonda mendapat 'Arahan Tugas' untuk menyediakan kertas kerja yang mahu dibentangkan oleh bos Bonda dalam mesyuarat jawatankuasa induk peringkat pengurusan tertinggi Kementerian Pelajaran Malaysia. Arahan ini Bonda terima pada hari Selasa dan kertas kerja itu perlu dikemukakan kepada pihak urus setia dalam kadar segera. Setelah 2nd bos (Timbalan Setiausaha Bahagian) buat perundingan dengan pihak urus setia, Bonda diberi tempoh sehingga hari Jumaat untuk hantar kertas kerja itu.

Bonda sebenarnya sedang mengikuti latihan atau kelas SPSS iaitu belajar dan hands on bagaimana membuat analisis dan penyediaan laporan menggunakan perisian SPSS. Latihan tu selama dua (2) hari penuh (Selasa dan Rabu). Mana ada masa nak duduk mengarang. Berontak hati Bonda. Tapi arahan tetap arahan. Perlu dilaksanakan tanpa sebarang alasan. Oleh itu, selesai aje kelas buat hari itu, Bonda fokuskan kepada penyediaan kertas kerja. Tapi Bonda terpaksa buat kat rumah sebabnya pada masa yang sama pejabat Bonda dalam proses mendapatkan pensijilan Amalan 5S. Audit luar akan datang dalam minggu tu jugak, hari Khamis. Masih ada perkara dan kawasan yang perlu dilabel (Seragam) dan Sapu.

Jadi kat rumahlah (pada malamnya) Bonda baru dapat duduk berfikir dan mengarang. Tugas ini adalah satu cabaran buat Bonda. Bonda perlu karang kertas ilmiah dan akan dibaca oleh Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia (KPPM) serta top leaders di Kementerian Pelajaran Malaysia. Ni First time Bonda sediakan kertas kerja buat KPPM. Hajat di hati tak nak tidur pada malam tu, nak siapkan jugak derafnya. Tapi bila dah mengantuk, lupa itu semua. Jadi Bonda mengambil masa 2 malam untuk siapkan deraf pertama.

Nasib baiklah kelas SPSS tu dijalankan di pejabat (Allah sentiasa membantu kita dalam memudahkan urusan). Jadi dapatlah jugak Bonda mencelah-celah uruskan perkara ini. Dalam proses penyediaan kertas kerja ini, Bonda juga berbincang dengan top bos Bonda. Nak tau jugalah apa kehendaknya dalam menentukan hala tuju kertas kerja itu.
Untuk makluman anda, kertas kerja untuk dibentangkan dalam mesyuarat jawatankuasa induk tu hanya ada 2 jenis aje iaitu kertas cadangan dan kertas makluman. Kertas cadangan - apabila kita mahu dapatkan persetujuan, kelulusan dan mandat jawatankuasa atas perkara yang kita mahu lakukan. Manakala kertas makluman pula apabila kita mahu melaporkan kemajuan atau tindakan sesuatu perkara.

Perkara yang bos Bonda mahu kemukakan bukanlah cadangan kerana ia belum mantap dan masih kurang sesuai untuk dicadangkan. Ia juga bukanlah makluman kerana ia tidak melaporkan kemajuan atau tindakan yang diambil. Ianya hanya suatu perkongsian pengalaman atau idea dan harapan bos Bonda, idea itu dibeli oleh pengurusan atasan KPM.

Semasa dalam perbincangan dengan top bos Bonda, selain daripada menyediakan kertas kerja, dia juga mahu Bonda sediakan power point pembentangan dan membuat pembentangan semasa mesyuarat itu nanti. Telan air liur Bonda. Semuanya first time. Berada dalam mesyuarat tu pun tak pernah, inikan pulak nak buat pembentangan. Bos Bonda tu beri semangat dan kata-kata motivasi serta menyatakan harapannya ke atas Bonda.

Kertas kerja yang akan dibentangkan bertajuk Pelaksanaan Latihan Berasaskan Kompetensi Di BPPK. Top bos mahu Bonda menjadi Subject Matter Expert (SME) dalam Latihan Berasaskan Kompetensi. Dia juga memberi peluang dan ruang kepada Bonda untuk tonjolkan diri. Promosi dirilah katakan. Idea awal untuk melaksanakan latihan berasaskan kompetensi, datangnya daripada dialah. Bonda cuma berusaha sedaya upaya menterjemahkannya supaya hasrat bos Bonda tu tercapai.

Hari Khamis, Bonda serahkan deraf pertama kertas kerja kepada 2nd bos. Pada masa yang sama, Bonda juga telah mula menyediakan power point pembentangan. Selepas mengambil kira pandangan dan komen daripada 2nd bos, Bonda olah kembali kertas kerja itu. Nasib baiklah tidak banyak perubahan. Selesai pindaan dibuat, deraf kedua diserahkan kepada 2nd bos. Satu salinan juga Bonda serahkan kepada top bos Bonda. Tiada apa-apa lagi komen daripada 2nd bos. Semua dah okay. Daripada top bos, inilah komennya ...

"Tahniah! saya bersetuju dengan pendekatan yang dibuat. Terima kasih. Pastikan 'slide presentation' nya juga canggih."

Seronoknya Bonda bila baca komennya. Belum pernah lagi dapat komen yang sebegitu memberangsang. Teruja. Senyum sampai ke telinga. Dalam hati Bonda pulak, berbunga-bunga. Puas dengan pencapaian diri. Berkat daripada sokongan serta bimbingan 2nd. bos Bonda, Puan Rozainum binti Ahmad. "Terima kasih Puan." Bonda mencapai 80% target iaitu Bonda dapat emel kan kertas kerja itu kepada urus setia mesyuarat pada hari Jumaat.

Power point pembentangan masih dalam peringkat memohon pandangan dan kelulusan serta restu bos. Deraf pertama power point pembentangan, 2nd bos dah beri pandangan dan komen pada hari Jumaat. Hari Isnin nanti Bonda akan serahkan 2nd deraf kepada 2nd bos dan top bos. Target Bonda, pada hari Isnin, Bonda dapat emel kan power point pembentangan itu kepada pihak urus setia (dengan kelulusan bos).

Aduh! Panjangnya cerita di sebalik tabir. Tujuan Bonda cerita panjang-panjang ni supaya anda dapat kutip isi-isinya sebagai panduan, jika diperlukan. Bonda juga sekadar nak berkongsi keseronokan dan kepuasan pencapaian tugas yang dilaksanakan. Jumpa lagi.

1 comment:

  1. Tahniah KakSaba... Zu tahu akak mmg the right person for that task..Bkn senang nak dapatkan pujian dari Tuan SUB.. Tahniah akak!! So proud of u.. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...